3. Regels examencommissie
Artikel 1 – Inschrijven voor de examens
1. De cursist is verplicht zich tijdig voor een examen in te schrijven. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk.
2. De cursist dient zich minimaal een maand van te voren aan te melden.
3. Als een cursist in plaats van een schriftelijk examen een mondeling examen aanvraagt, dan moet dit anderhalve maand van te voren worden aangevraagd. Hiervoor wordt 20 euro in rekening gebracht.
4. Als een cursist zich niet heeft ingeschreven, wordt de cursist niet toegelaten tot het examen.
Artikel 2 – Afnemen van examens
1. Een cursist moet bij de aanvang van het examen zich kunnen legitimeren door middel van een geldig identiteitsbewijs.
2. De cursist dient haar stageboek in te leveren met minimaal 80 afgetekende dagen en de beoordeling van de stagebieder. Tevens dient zij haar aanmeldingsbewijs mee te nemen tijdens het examen.
3. Jassen, tassen, agenda’s en elektronica moeten tijdens de examens buiten bereik van de cursist blijven.
4. Tijdens de examens mag geen gebruik worden gemaakt van studieboeken of andere hulpmiddelen. Een pen mag uiteraard gebruikt worden.
5. Men mag uitsluitend van het door de opleiding verstrekte hulpmiddelen gebruik maken, indien aanwezig.
6. De cursist mag de zaal niet verlaten totdat de surveillant het examen heeft ingenomen. De cursist mag vertrekken als zijn/haar examen is ingenomen.
7. Uitwerkingen op kladpapier worden niet in de beoordeling meegenomen.
8. Tijdens examen mogen cursisten niet elkaars werk bekijken, praten of anderszins fraude plegen of pogingen daartoe doen. Cursisten mogen niets van elkaar lenen.
Artikel 3 – Bevestiging oproep
1. De cursist ontvangt van de examencommissie minimaal 14 dagen voor aanvang van zijn examens een uitleg omtrent zijn examen alsmede de oproep met datum, plaats en tijd van aanvang van zijn of haar examen.
2. Indien een cursist niets heeft ontvangen dient hij of zij contact op te nemen met hondentrimopleiding.nl.
Artikel 4 – Verhindering bij examens
1. In geval een cursist door overmacht of op grond van persoonlijke omstandigheden verhinderd is om deel te nemen aan een examen, kan de cursist een extra examengelegenheid krijgen.
2. Een cursist die op grond van het bepaalde in het eerste lid is verhinderd om aan een examen deelnemen, meldt dit direct bij de opleiding.
3. Indien een cursist op grond van het bepaalde in het eerste lid in aanmerking wil komen voor een extra examenmogelijkheid, dan dient de cursist hiertoe een schriftelijk en met redenen omkleed verzoek in. Het herexamen van de theorie-examens kost 20 euro en een herexamen voor het praktijkexamen zal 35 euro extra kosten.
5. Een cursist krijgt per onderdeel 2 examenmogelijkheden aangeboden.
Artikel 5 – Laatkomers
Het is aan de examenleider of een te laat komende kandidaat nog wordt toegelaten tot het examen. Het eerste kwartier van het examen mag niemand de ruimte verlaten, te laat komende kandidaten kunnen alleen in deze periode nog worden toegelaten.
Artikel 6 – Procedure
1. Een kandidaat dient op het tijdstip vermeldt in de oproep aanwezig te zijn in de zaal waar het examen moet worden afgelegd. Hier wordt de procedure omtrent het examen door de examenleider uitgelegd.
2. Iedere kandidaat dient zich te kunnen legitimeren. Surveillanten en examinatoren zien toe op rust en orde tijdens de examens en mogen kandidaten verwijderen en het examen ontzeggen als zij niet de aanwijzingen van hen opvolgen.
3. Na het examen dragen de surveillanten en de examinatoren al hun bevinden over aan de examenleiding.
4. Iedere kandidaat wordt door 2 examinatoren beoordeeld ter controle van de bevindingen. (Elke examinator dient goed te kunnen motiveren waarom zij komen tot hun beoordelingscijfer). Dit geldt alleen bij het praktijkexamen.
Artikel 7 – Bezwaarschrift en termijn
1. Al het examenmateriaal, bevindingen en theoretische uitslagen worden twee jaar bewaard door de examencommissie en is alleen inzichtelijk voor de examencommissie. Binnen de eerste twee weken na het examen, kan het door de cursist worden ingezien.
2. Gedurende deze eerste twee weken kan een kandidaat zijn of haar bezwaren kenbaar maken aan de examencommissie. Deze zal in een vergadering bepalen of de bezwaren gegrond zijn van de kandidaat.
Artikel 8 – Onvoorziene omstandigheden
Bij omstandigheden die niet voorzien zijn ten tijde van een examen ligt de beslissing in handen van de examenleider. Deze zal in het proces verbaal melding maken van de omstandigheden en zijn beslissing welke besproken zullen worden in de volgende vergadering.
Artikel 9 – Bekendmaking uitslag examens
1. De uitslag zal door de examinator worden vastgesteld en de cursist krijgt een schriftelijke uitslag.
Artikel 10 – Herkansen
1. De cursist kan bij een onvoldoende voor het theorie-examen, deelnemen aan een herkansingsmogelijkheid.
3. Indien het praktijkexamen niet behaald wordt, zal de cursist de onderdelen die onvoldoende waren bij de volgende examenronde herkansen.
Artikel 11 – Fraude
1. Aanwezigheid van studieboeken en andere verboden middelen bij een cursist tijdens het examen wordt als fraude aangemerkt.
2. Indien een cursist tijdens het examen in strijd gaat met de voorschriften dan wel zich aan enig bedrog schuldig maakt, wordt de cursist de constatering van dit feit onmiddellijk meegedeeld. De opleiding zal in overleg gaan over het geconstateerde feit en de gevolgen hiervan.
3. Indien de examinator bij de beoordeling van het examen vermoedt dat fraude is gepleegd, zullen maatregelen worden getroffen.
Artikel 12 – Procedure vaststelling fraude
1. Indien er een vermoeden is dat een cursist fraude heeft gepleegd, zal de cursist schriftelijk in kennis worden gesteld.
2. Indien de opleiding tot het oordeel komt dat er sprake is van fraude, kan zij besluiten tot het opleggen van een sanctie overeenkomstig met het bepaalde in artikel 14.
3. Indien de opleiding tot het oordeel komt dat er geen sprake is van fraude, stelt de examinator alsnog op een zo kort mogelijk termijn de beoordeling van het examen vast.
Artikel 13 – Sancties bij fraude
1. Na vaststelling van fraude worden de volgende sancties opgelegd:
a. Het niet meetellen van het examen.
b. Een ontzegging van één of meer examens voor ten hoogste een half jaar.